We Can’t Say We Don’t Know

Sinds 2011 is Syrië in de greep van een bloedige burgeroorlog. Miljoenen Syriërs zijn inmiddels gevlucht naar buurlanden als Jordanië en Turkije. Zij hebben werkelijk niets meer. De oorlog heeft het land compleet verscheurd en tegenstellingen tussen religieuze partijen zijn verscherpt. Hele dorpen en steden zijn onherkenbaar verwoest. De leefomstandigheden in de weinige opvangcentra zijn erbarmelijk en er is dringend behoefte aan humanitaire hulp.

 

Wij maken ons boos over de afschuwelijke situatie in Syrië, die al veel te lang duurt. Gevoelens van onmacht, verdriet en medeleven , maar ook boosheid over de houding van regeringsleiders en andere landen, willen wij omzetten in iets concreets. Daarom startten we in 2014 een guerrilla street art actie op in de hoop hiermee de solidariteit met de Syrische bevolking te vergroten. Wij vinden dat dit verhaal verteld moet blijven worden en dat we niet mogen vergeten wat er gaande is.

 

SAZZA-SYRiA5 copy

 

Het begon met een tekening van een vreselijk nieuwsfeit in de krant. Een 6-jarig jongetje genaamd Ala’a was mishandeld in een Syrische gevangenis. Hij overleed…

We tekenden Ala’a in levende lijve. Hij zit op de grond en zegt “sssshhhtt”. Een soldaat om de hoek is op zoek naar hem. Het werd de basis van een serie tekeningen over situaties in de Syrische oorlog. De serie printten we op levensgrote stickers, die we vervolgens verspreidden als street art.

 

SAZZA-Oxfam1cSmall

SAZZA-SYRIA3

 

SAZZA-Hivos1fSmall

SAZZA-Viva

Humanityhouse-1

 

De actie begon een tikje illegaal op diverse plekken in de stad Amsterdam, maar kreeg al snel steun van een aantal grote organisaties zoals Hivos, Oxfam Novib, De Nieuwe Liefde, Stichting Vluchteling en het Humanity House. Zij stelden graag hun panden ter beschikking, zodat we de beelden ook daarop een plek konden geven.

De actie werd daarna snel opgepikt door de media. Het Parool en de Viva schreven er een artikel over, en De Balie benaderde ons voor een lezing over dit ‘creactivisme’.

Deze street art stickers zelf ook op je ramen of muren? Bestel ze dan in onze Power of Art Shop

 

nvdv3

balie

 

twitterFacebook