#stillestrijd

Stille Strijd is een kunstproject van kunstenaar SAZZA (Saskia Stolz) om de taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren te doorbreken en het gesprek op gang te brengen.

 

Op woensdag 12 juli werd het kunstproject #stillestrijd van kunstenaar SAZZA (Saskia Stolz) gelanceerd op het Museumplein in Amsterdam. Een groot kleurrijk standbeeld van een in elkaar gedoken jongen staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één bij jongeren onder 30 jaar. Het Power of Art House wil met dit kunstwerk de taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren doorbreken en het gesprek opgang brengen. Het beeld is van verre zichtbaar door zijn grote afmeting van zo’n 2,5 meter hoog en 4 meter lang en zijn felle gele kleur. Het beeld zal de komende maanden rondreizen door een aantal steden in Nederland waaronder Utrecht, Maastricht, Leiden, Rotterdam, Breda en Haarlem. De tour en data zijn onderaan de pagina te lezen.

Toename zelfdoding onder jongvolwassenen
Het aantal zelfdodingen door jongeren tot 30 jaar is de afgelopen jaren toegenomen. Het gaat met name om jongvolwassen mannen tussen 20 en 30 jaar. Het Power of Art House vraagt met het kunstproject Stille Strijd aandacht voor deze verontrustende cijfers. “Er rust een behoorlijke taboe op depressie, terwijl erover praten juist zo belangrijk is om het isolement te doorbreken. Dit beeld schreeuwt om aandacht.”, aldus kunstenares Saskia Stolz van het Power of Art House.

Gesprekken met jongeren
Wij gingen in gesprek met een tiental jongeren die in het verleden één of meerdere suïcidepogingen deden. Zij deelden hun verhaal over hun depressies en hoe ze daar nu mee omgaan. “Veel van deze jongeren gaven aan dat ze het moeilijk vonden om met hun omgeving – met name vrienden, klasgenoten en/of docenten – te praten over hun depressieve gevoelens. Terwijl erover praten juist zo belangrijk is. Vaak heeft de omgeving helemaal niet in de gaten dat het mentaal niet goed gaat met een iemand. De taboe op het thema veroorzaakt eenzaamheid en onbegrip. Pesten en uitsluiting was ook een terugkerend thema”. Een aantal van deze verhalen is te lezen op de website www.stillestrijd.com.

Aantal jongens aanzienlijk hoger dan meisjes
In 2022 maakten in Nederland 67 jongeren (onder 20 jaar) en 241 jongvolwassenen (tussen 20 en 30 jaar) een einde aan hun leven. Het aantal jongens ligt gemiddeld 2x zo hoog dan bij meisjes. Het komt neer op gemiddeld 6 zelfdodingen per week door deze jonge doelgroep.

Tour door Nederland
Het kunstwerk Stille Strijd reist door heel Nederland. Volg hier de voorlopige route: stillestrijd.com/route.

Voor vragen over boekingen kunt u contact opnemen met:
Hans Paul Brandt
hanspaulbrandt@gmail.com

 

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl