Fight4Your Rights

Fight4YourRights is een actie waarbij we opkomen voor kinderrechten. Waarom? Omdat wij het belangrijk vinden dat kinderen weten welke rechten ze hebben en dat iedereen zich daaraan houdt.

Op initiatief van Power of Art House hebben diverse Amsterdamse organisaties, waaronder de Openbare Bibliotheek Amsterdam, NEMO, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK), radiostation AmsterdamFM, Amnesty International en verschillende basisscholen, zich op de Dag van de Rechten van het Kind (20 november) en in de weken daarna uitgesproken voor de naleving van deze kinderrechten. In aanloop naar deze dag verschenen levensgrote kunstbeelden op de panden van deze organisaties. De beelden zijn onderdeel van Fight4YourRights, waarbij naast een kinderrechtenbattle in de Centrale OBA, grote visuals van de tien belangrijkste kinderrechten uit het VN Kinderrechtenverdrag worden verspreid door de stad. Een creatief statement van Power of Art House om kinderen bewust te maken van hun eigen rechten en hen aan te sporen hiervoor op te komen!

www.fight4yourrights.nl

 

OBA-collagekopiekopieVrijheid van meningsuiting – Artikel 13 op de Centrale OBA

 

OP DE VINGERS GETIKT

En dat dit hard nodig is, blijkt wel uit de vele VN-rapporten die de mondiale kinderrechtensituaties aan het licht brengen. Ondanks dat, op de Verenigde Staten na, alle landen ter wereld het VN Kinderrechtenverdrag hebben geratificeerd, wordt het naleven ervan nog lang niet altijd even nauw genomen. Ook Nederland werd recentelijk stevig op de vingers getikt door de VN en doet te weinig om de kinderrechtensituatie te verbeteren als het aankomt op jeugdzorg, kindermishandeling, uithuisplaatsingen, armoede, passend onderwijs en asielzaken.

 

oba-lineaus inzoomHet recht om niet mishandeld te worden – Artikel 19 op de OBA Linnaeusstraat

 

ONDERWIJS LAAT HET AFWETEN

Daarnaast zijn veel kinderen zich niet bewust van de rechten die zij hebben. Power of Art House vindt het zonde dat kinderrechten geen onderdeel van het basisonderwijs zijn. Terwijl het zo belangrijk is dat kinderen zo vroeg mogelijk weten wat hun rechten en plichten zijn. Op die manier kunnen ze beter voor zichzelf én anderen opkomen. Ze leren een respectvolle houding aan, wat weer leidt tot een afname van pesten. En je kan ze makkelijker betrekken bij actuele maatschappelijke thema’s als de vrijheid van geloof, vrijheid van meningsuiting, discriminatie en de vluchtelingenproblematiek.

 

NEMO-collageHet recht op informatie – Artikel 17 op NEMO

 

STREET ART MET DIEPERE LADING

Om aan te sluiten bij wat kinderen zelf belangrijk en aansprekend vinden, gingen wij in gesprek met een diverse groep kinderen, waaronder kinderen in asielzoekerscentra. Geïnspireerd op deze bijeenkomsten, werden de Fight4YourRights visuals ontworpen in samenwerking met de wereldberoemde Soedanese cartoonist Khalid Albaih. De illustraties van Albaih komen op subtiele wijze terug in de kunstbeelden en geven de afbeeldingen een diepere lading. Via de link naar de website www.Fight4YourRights.nl krijgen kinderen vervolgens verdere uitleg over hun rechten.

 

OBA-RHplein

Het recht op vrijheid van gedachten, geweten en godsdienst – Artikel 14 op de OBA Roelof Hartplein

 

RADIOLAB FIGHT4YOURRIGHTS 

Aansluitend op de street art actie organiseerden we op vrijdag 20 november een Fight4YourRights kinderrechtenbattle in de Centrale OBA. In samenwerking met AmsterdamFM, de OBA en Amnesty International gingen die dag twee Amsterdamse basisscholen – De Witte Tulp en De Piramide – met elkaar in debat over kinderrechten, tijdens de speciale RadioLab Fight4YourRights uitzending op AmsterdamFM. Ter voorbereiding verdiepten zij zich in hun rechten door de boeken in te duiken, het internet uit te pluizen en kinderrechtenexperts flink aan de tand te voelen. De uitzending werd die dag tussen 18.00 en 19.00 uur op AmsterdamFM uitgezonden en is hier terug te luisteren.

 

battle

 

FIGHT4YOURRIGHTS SMARTPHONEHOESJES

Speciaal voor deze dag hebben we limited edition smartphonehoesjes ontworpen, gebaseerd op de tien belangrijkste kinderrechten in het VN Kinderrechtenverdrag.

De hoesjes zijn verkrijgbaar in alle soorten, maten en modellen.

Bestellen? Bezoek hier onze Power of Art Shop

F4YR_telefoonhoesje-FB