Home Sweet Homeless

HomeSweetHomeless. Mensen met een verhaal, een leven, een identiteit… maar geen huis. 

 

HomeSweetHomeless is een artistieke interventie van het Power of Art House om aandacht te vragen voor de schrijnende situatie van daklozen in Nederland. Mensen met een verhaal, een leven, een identiteit… maar geen huis. 

Vanaf vrijdag 16 juli liggen 360 verloren sleutelbossen verspreid in de straten van Amsterdam. Het zijn echter geen gewone sleutelbossen: de bossen bevatten de persoonlijke verhalen van tien dakloze mensen. Met het kunstproject HomeSweetHomeless vraagt het Power of Art House – in samenwerking met straatkrant Z! – aandacht voor de schrijnende situatie van daklozen in Nederland.

 

De opvallende, kleurrijke sleutelbossen liggen overal: op stoepen en bankjes, op muurtjes, bij bushaltes en betaalautomaten. De bossen hebben diverse persoonlijke hangers, zoals een naamplaatje, een foto en een klein notitieboekje. En een huissleutel… maar die past op geen enkele deur. Als voorbijgangers de sleutelbossen oppakken, ontdekken ze dat het gaat om het verhaal van een dakloos persoon. 

 

Dakloosheid in Nederland

De sleutelbossen illustreren de verhalen van tien dakloze Amsterdammers. Zij vertegenwoordigen de ruim 36.000 dakloze mensen die Nederland in 2020 telde*. Dakloosheid in Nederland is een groot probleem. Tijdens de lockdown waren daklozen zichtbaarder dan ooit. Toen het hele land thuis in lockdown zat, hadden de daklozen immers geen mogelijkheid om in quarantaine te gaan. Het stilvallen van de samenleving tijdens de quarantaine had grote invloed op deze kwetsbare groep. De zorg kwam tot stilstand, de lege straten leverden geen inkomen meer en door de coronamaatregelen moesten er noodopvanglocaties komen. Inmiddels zijn deze locaties weer gesloten en staan de meeste daklozen weer op straat. 

 

 

Aandoenlijk en poëtisch

Via de sleutelbos krijgt het publiek een inkijkje in het leven van tien van hen. Mensen met een verhaal, een leven, een identiteit… maar zonder een huis. Het zijn soms droevige, soms aandoenlijke of zelfs poëtische verhalen. 

Volg ons op Insta of Facebook
Of kijk op: HomeSweetHomeless.nl

Foto’s ©Alphons Nieuwenhuis