Living Aleppo

‘Living Aleppo’ is een interactieve openluchttentoonstelling die inzicht geeft in de gevolgen van de jarenlange oorlog in Syrië, met de focus op het alledaagse leven in een verwoeste stad.


‘Living Aleppo’ 
zoomt in op het verhaal van een aantal mensen die tijdens de bombardementen in Aleppo zijn achtergebleven en het geweld hebben overleefd. De openluchtexpositie werd op het Museumplein in Amsterdam gelanceerd op 19 juli 2017, de dag dat in 2012 de gevechten uitbraken in Aleppo.

Website: www.livingaleppo.com

 

©Power of Art House_1d.jpg


Aanleiding
We kennen allemaal de beelden van tv; de oorlog in Syrië is op de voet te volgen in kranten en social media. De vraag is echter of de oorlogsbeelden ons nog raken. Zijn we inmiddels niet onverschillig geworden ten opzichte van de moedeloze, voortslepende strijd in het Midden-Oosten? De strijd in Syrië, die begon met een opstand tegen Assad, duurt nu al meer dan zes jaar en heeft honderdduizenden levens geëist. Meer dan 11 miljoen Syriërs sloegen op de vlucht. Steden zijn totaal verwoest. De jarenlange bittere strijd om de Syrische stad Aleppo is inmiddels ten einde, Aleppo blijft volledig verwoest achter. De VN zei eerder zich enorme zorgen te maken over de burgers van Aleppo. Maar de VN maakt zich niet alleen druk om de burgers, ook om de verwoesting van de stad. “In Oost-Aleppo zijn gebombardeerde gebouwen, overal verwoesting en kogelgaten in de muren op plekken waar tienduizenden mensen hebben gewoond totdat de bommen alles kapot maakten”, aldus de VN.

 

Living Aleppo_LR

 

“Ik begrijp goed dat de oorlog in Syrië een ver-van-mijn-bed-show kan zijn voor mensen. Al jaren zien we ellende voorbij komen. Hoe langer het duurt, hoe verder weg de oplossing. Dit is al lang geen burgeroorlog meer, het is een internationaal conflict met allerlei spelers, van Rusland tot Turkije, van de Verenigde Staten tot de Golfstaten. Hier zie je heel goed het falen van de internationale gemeenschap: we stonden erbij en we keken ernaar.” (Olaf Koens / RTL Nieuws)

 

 

 

Power of Art House wil de gevolgen van de oorlog tastbaar en toegankelijk maken. Inzichtelijk maken dat het dagelijks leven in een oorlogsgebied ook doorgaat, weliswaar gepaard met angst en wantrouwen. Wij willen het publiek uitdagen om mee te denken over duurzame oplossingen, maar ook over de eigen rol in dit geheel. Dat doen wij door middel van visual storytelling: een effectieve manier om moeilijke onderwerpen toegankelijk te maken… één beeld zegt immers meer dan duizend woorden.

 

DFSDlvfXgAAm6np

339E2E6900000578-3562398-image-a-59_1461854783400

PoAH

©Power of Art House_2

 

Living Aleppo roept vragen op als: Hoe maak je Aleppo weer tot een leefbare stad? De stad moet herbouwd worden. Qua gebouwen, maar ook qua vertrouwen. Het vertrouwen tussen de mensen moet weer teruggevonden worden. Deze mensen hebben elkaar namelijk jaren beschoten en nu moeten ze weer samen gaan leven. Het is een confronterende expositie over de erfenis van oorlog; ‘je staat erbij en kijkt ernaar’.

 

DFVZgJMXYAAcWl7

 

Storytelling
Bij de tot standkoming van de expo werkten wij samen met mensen die in Aleppo hebben gewoond tijdens de oorlog en hun ervaringen met ons willen delen. Verhalen van burgers, hulpverleners, artsen, leraren etc. Verhalen uit het leven gegrepen. Deze persoonlijke verhalen waren de leidraad voor de scenes in de expositie. Daarnaast spraken wij met een aantal experts op gebied van de ontwikkelingen in het Midden Oosten om de feitelijke informatie goed op een rij te krijgen.

Het conflict in Syrië is zeer gecompliceerd, waarin veel verschillende partijen met elkaar strijden. Wij inzoomen daarom met name op de persoonlijke verhalen in, aangevuld met een tijdslijn en feiten over aanvallen en slachtoffers. Wij doen dan ook geen politieke uitspraken.

 

 

©Power of Art House_6

©Power of Art House_8

PoAH

Online zijn de verhalen via geluidsfragmenten, filmpjes en korte interviews te zien en te horen zijn. Daarnaast wordt achtergrondinformatie over de gebeurtenissen in de tentoonstelling verder toegelicht, zoals dronebeelden en een uitgebreide tijdslijn.

 

Op bovenstaande video is te zien hoe de universiteit van Aleppo op 13 januari 2013 gebombardeerd werd.

 

e27ea147-2da9-4ca2-8497-e00c35a97175

16993031261455678620
JP-SYRIA-jumbo©PowerOfArtHouse-ARenders1